De nood aan nieuwe, innovatieve technieken om de stikstofemissies in landbouw te reduceren is groot. Het aantal nieuwe technieken die in de praktijk gebracht worden en erkend worden is echter beperkt en daar wil Boerenbond verandering in brengen. In navolging van een projectoproep heeft Boerenbond zes innovatieve projecten geselecteerd, waaronder ook het sensormeetsysteem en voederproeven voor varkens van Animal Welfare Solutions, het proef- en vormingscentrum Landbouw en Aveve Biochem. Het project krijgt de komende twee jaar ondersteuning van Boerenbond om haar techniek in praktijk te testen en verder te ontwikkelen.
“We willen boeren in staat stellen om op een haalbare en betaalbare manier de stikstofdoelstellingen te halen. Daarvoor is het ook belangrijk dat er nieuwe, erkende technieken op de markt komen die stikstof reduceren. De geselecteerde projecten zijn stuk voor stuk beloftevol en vertegenwoordigen oplossingen voor verschillende sectoren,” klinkt het bij Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.
In Vlaanderen is er vandaag nog te weinig apparatuur om goed onderzoek te kunnen doen naar het verlagen van de uitstoot bij varkens. Animal Welfare Solutions uit Paal, het proef- en vormingscentrum (PVL) in Bocholt en Aveve Biochem richten zich daarom op het ontwikkelen van een nieuwe staltechnologie. Hun meetsysteem gebruikt sensoren om ammoniak, CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, licht en de activiteiten van dieren te registreren. Door op verschillende pieken te meten, kan het systeem aantonen waar en waarom ammoniak ontstaat. Na het installeren van de apparatuur willen onderzoekers speciaal voer voor varkens uittesten en nagaan hoe goed deze voeders erin slagen om ammoniakuitstoot te verminderen. De installatie van, en het uittesten van de meettechniek, zal gebeuren in de proefstallen van PVL.
Sander Palmans: “De innovatiesteun van Boerenbond helpt ons vooral om de opstart van ons sensorgebaseerd meetsysteem te realiseren en ons systeem op punt te krijgen. Dit staat ons toe om op lange termijn voor de varkenssector ter beschikking te staan en nieuwe/innovatieve maatregelen op praktijkniveau te testen.”
Meer informatie over de projecten vind je terug op de website: www.boerenbond.be/innovatiesteun