Status: Afgeronde projecten

Spermaverdunners

Mogelijkheden van verschillende spermaverdunners in de varkenshouderij

Kunstmatige inseminatie is ondertussen reeds een lang gekende techniek. Reeds in de jaren 1400 is er voor het eerst sprake van onderzoek naar kunstmatige inseminatie. Het principe is in die tussentijd regelmatig tersprake gekomen in experimenten bij verschillende diersoorten en zelfs mensen. Toch heeft het tot de jaren ’30 van de 20e eeuw geduurd vooraleer er effectief een methode werd ontwikkeld die de techniek bij varkens praktisch bruikbaar maakte.

Bij die eerste techniek waren de vruchtbaarheidsresultaten nog onvoldoende om de techniek effectief in te burgeren. Onderzoek in de jaren ’70 heeft geleid tot meer kennis over de ovulatiecyclus van zeugen en daarbij aansluitend het optimale inseminatietijdstip. In de jaren ’70 en ’80 werd de techniek geoptimaliseerd om nadien langzaam in te burgeren in de veehouderij. Vandaag worden quasi al de zeugen kunstmatig geïnsemineerd.

Kunstmatige inseminatie biedt vele voordelen. In eerste instantie is er nog steeds de verlaging van de ziektedruk. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om met een enkel mannelijk dier meer vrouwelijke dieren te bevruchten. Dit verlaagt de kosten van het houden van mannelijke dieren maar zorgt eveneens voor een hogere selectie-intensiteit. In de rundveehouderij is dit zeer goed ingeburgerd en wordt sperma van topstieren over de hele wereld getransporteerd en gebruikt. In de varkenshouderij is dat nog niet het geval en dat is het gevolg van de bewaarmethode.

Omwille van de samenstelling van het spermamembraan is invriezen geen optie bij varkenssperma. In tegenstelling tot de rundveehouderij heeft dit tot gevolg dat een wereldwijde verspreiding van het sperma praktisch veel moeilijker is. Varkenssperma wordt bewaard door het sperma te verdunnen met stoffen die de levensduur verhogen. De meest gebruikte verdunners zorgen voor een bewaarbaarheid van ca. 5 dagen.

Het doel van het project is om na te gaan of het gebruik van bepaalde verdunners de levensduur van sperma kan doen toenemen. Indien de levensduur van sperma kan worden verhoogd zou dit een positieve impact hebben op de kostprijs van het bevruchten van zeugen die laattijdig bronstig geraken. Ook bedrijven zonder meerwekensysteem kunnen dan eenvoudig sperma gebruiken over 2 rondes.

 

Neem contact op

Contact Us