Status: Lopende projecten

Samen Sterker: Precisie-integratie bij MCA

In een tijd waarin de landbouwsector wordt geconfronteerd met steeds complexere uitdagingen en de dringende behoefte aan duurzaamheid en efficiëntie, staat onze landbouwcoöperatie met een 75-tal toegewijde landbouwers voor een cruciale keuze: blijven we vasthouden aan traditionele landbouwmethoden of omarmen we het potentieel van precisielandbouw? Bovendien wordt hieraan de vraag gekoppeld, hoe kan de machinecoöperatie in de toekomst zichzelf positioneren als samenwerkingsvorm die meerwaarde biedt aan de leden landbouwers? Het antwoord op deze vragen bepaalt de toekomstige werking en concurrentievermogen van zowel de coöperatie als de landbouwers zelf.

Traditionele landbouwmethoden, hoewel langdurig en vertrouwd, worden steeds minder geschikt om te voldoen aan de groeiende vraag naar voedsel en de druk om natuurlijke hulpbronnen te behouden. Hier komt precisielandbouw in beeld als een innovatieve en toekomstgerichte benadering. Deze benadering maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals GPS, drones en sensoren om op maat gemaakte en datagestuurde beslissingen mogelijk te maken bij elk aspect van de landbouw, van zaaien en bemesten tot irrigatie en oogsten.

De coöperatieve structuur, beheerd door én voor landbouwers, biedt enkele cruciale voordelen die de adoptie en implementatie van precisielandbouw kan versnellen en optimaliseren, ten opzicht van introductie via individuele landbouwers:

  1. Gezamenlijke investeringen: Door de krachten te bundelen in een coöperatie kunnen landbouwers gezamenlijk investeren in kostbare precisielandbouwtechnologieën. Dit vermindert de financiële lasten voor individuele boeren, waardoor ze toegang krijgen tot geavanceerde apparatuur en technologieën die anders mogelijk buiten hun bereik zouden liggen.
  2. Kennisdeling en expertise: Door gebruik te maken van de coöperatieve structuur, wordt uitwisseling van kennis en expertise tussen landbouwers bevorderd. Samenwerking stelt boeren in staat om best practices, ervaringen en inzichten te delen met betrekking tot precisielandbouwtechnieken. Dit versnelt het leerproces en zorgt ervoor dat nieuw verworven kennis breed wordt toegepast.
  3. Gedeelde data en analyses: Precisielandbouw draait om het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden gegevens. In een coöperatie kunnen landbouwers gezamenlijk data verzamelen en delen, wat leidt tot een bredere en meer representatieve dataset. Dit verhoogt de nauwkeurigheid van voorspellende modellen en verbetert de besluitvorming op coöperatief niveau.

Een nadeel van de machinering is dan weer dat de groepering enkel gezamenlijk stappen kan zetten. Dit zorgt ook voor een bepaalde vertraging, zeker wanneer het om innovatieve investeringen gaat die toch een serieuze kost met zich meebrengen maar op korte termijn misschien slechts door enkele pioniers gevraagd worden.

Momenteel heeft het bestuur van de machinecoöperatie geen duidelijke strategie voor de toekomst, wanneer het gaat over precisielandbouw. Men ziet de voordelen ervan in voor de individuele landbouwer, maar de concrete organisatie en focus hieromtrent binnen de coöperatie ontbreken. De bedoeling van dit voorbereidingstraject is net om deze toekomstvisie in kaart te brengen en duidelijkheid te creëren omtrent het pad dat bewandeld zal worden, zowel inhoudelijk (cfr. keuze precisietechnieken) als organisatorisch (cfr. rol coöperatie en service naar de leden).

Vandaar dat volgende concrete projectdoelstelling kan worden omschreven:

“In kaart brengen van de noden en mogelijkheden van precisielandbouw voor toepassing in de akkerbouw, bij de leden landbouwers van Machine Coöperatie Agropolis Kinrooi én vervolgens uitwerken hoe de coöperatie zich hierin kan positioneren en organiseren. Op die manier kan de coöperatie als samenwerkingsvorm op LT een meerwaarde blijven spelen. “

Na de afloop van dit voorbereidingstraject kan de coöperatie vervolgens aan slag gaan om deze toekomstvisie concreet te implementeren. Hier zien we concreet de overgang van louter verhuur van de huidige, traditionele, landbouwmachines, naar een meerwaardeorganisatie die (bottom-up) een service biedt aan haar leden landbouwers op vlak van innovatie en nieuwe technologieën.

Partners

Financiering

Neem contact op

Contact Us