Status: Lopende projecten

Bodemgoud

Het project is gericht op het benutten van kansen die voortvloeien uit de analyse van de lokale ontwikkelingsstrategie voor de Limburgse Kempen, met als doel de biodiversiteit en het ecosysteem in stand te houden en te versterken op een economisch haalbare wijze voor land- en tuinbouwers (SD 1 en SD 2). De hoofddoelstelling is het opzetten van duurzame valorisatieketens voor de beheerresten uit het lokale houtkantenbeheer in Peer, Pelt en Hamont-Achel, door de houtsnippers in te werken als bodemverbeteraar op nabijgelegen percelen. Op die manier wordt een voor de landbouw productieve invulling gegeven aan de biomassa afkomstig uit het houtkantenbeheer.

Om deze hoofddoelstelling te realiseren, beogen we verschillende deeldoelstellingen met bijhorende resultaten:

  • Per gemeente overleg met de bevoegde afgevaardigden van de gemeentes en de landbouwraad voor de praktische uitwerking van de valorisatieketen voor de houtsnippers. Hierin worden alle praktische en logistieke zaken meegenomen: transport en opslag van de snippers, criteria voor de verdeling van de snippers onder de geïnteresseerde landbouwers (voor de snippers uit publieke houtkanten, bij de private houtkanten gaan de snippers in eerste instantie naar de eigenaar). Deze ketens worden uitgewerkt om op de lange termijn, ook na het project, blijvend toegepast te worden in de drie gemeentes. Daarom wordt ook beslist wie van de (co-)promotoren samen met de gemeentes de coördinatie verder op zich zal nemen na afloop van het project en wordt er duurzame financiering gezocht.
  • Het vergroten van de waterretentiecapaciteit en koolstofopslag van landbouwpercelen door het inwerken van houtsnippers afkomstig uit het lokaal houtkantenbeheer. Dit zal gebeuren bij minimaal 6 landbouwers (op minimaal 6 percelen).
  • Hieraan gekoppeld streven we naar een optimale toediening van de snippers op perceelsniveau door het uitvoeren van een bodemscan op de zes percelen. Na het meten van verschillende bodemparameters (bodemleven, koolstofopslag, …) met de bodemscan, worden de snippers gradueel toegediend op het perceel.

Kennisdeling met landbouwers omtrent de uitgewerkte valorisatieketens, het houtkantenbeheer en het inwerken van houtsnippers in de bodem op verschillende manieren:

  • 3 infosessies voor landbouwers (in elke gemeente 1)
  • 1 demo rond het inwerken van houtsnippers
  • Infofiche voor landbouwers in de drie gemeenten

Met de eerste twee concrete activiteiten, bereiken we minimaal 18 landbouwers, waaronder de 6 landbouwers die individueel bedrijfsadvies krijgen voor het inwerken van de snippers.

Het versterken van de bestaande houtkanten. Door de beheerresten een doel te geven, wordt het beheer van de houtkanten nuttiger voor landbouwers. Daarnaast willen we de landschappelijke kwaliteit van het houtkantennetwerk verhogen in de drie gemeentes door toekomstbomen de noodzakelijke zorg te geven en door habitatbomen te creëren en te behouden.
Communicatie naar het brede publiek zodat er meer begrip ontstaat over beheer van houtkanten met respect voor alle 6 functies (food, feel good, fauna & flora, fiber, fuel, flood & drought).
Concreet wordt er een gegidste wandelingen georganiseerd langs de geselecteerde houtkanten om de diverse functies toe te lichten.

Partners

Financiering

Neem contact op

Contact Us