De opmars van knolcyperus

Studienamiddag: Geïntegreerde beheersing van knolcyperus

Ben je als stakeholder en/of landbouwer op zoek naar manieren om knolcyperus (Cyperus esculentus) te voorkomen of te beheersen? Ontdek de nieuwste inzichten tijdens de studienamiddag op 28 maart, waar de bevindingen van het vierjarige Vlaio-onderzoek uitgebreid worden besproken. Hierbij wordt ook ingegaan op de huidige beleidsmaatregelen en hun invloed op mogelijke oplossingen.

Waarom deelnemen?

Knolcyperus breidt zich elk jaar verder uit. Om verdere verspreiding te voorkomen en de schade in besmette velden te beperken, is het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. 
In de praktijk merken we echter dat er soms aarzeling is om het probleem te erkennen. Tijdens de studienamiddag is er volop ruimte voor vragen en discussie.

Vrijdag 28 maart 2025
12h45 - 17h00
HOGent, Campus Schoonmeren
V.Vaerwyckweg 1, 9000 Gent
Gebouw C, GSCHC.0.125 Auditorium
Schrijf je nu in via deze link

Programma

12h45
Ontvangst met broodjes
 
13h25
Verwelkoming

13h30
Algmene inleiding: situering van het probleem

prof. Benny de Cauwer en Jeroen Feys

13h50
Welke preventieve maatregelen kunnen we nemen om besmetting door knolcyperus te voorkomen?

Jeroen Feys, Shana Clercx, Joos Latré en Danny Callens

14h15
Hoe kunnen we knolcyperus monitoren en bestaan er verschillende populaties van knolcyperus? 

Jeroen Feys en Shana Clercx

15h00
Pauze
 
15h30
Hoe kunnen we knolcyperus bestrijden en beheersen? Diepere ingang op het onderzoek van 50 praktijkvelden

Jeroen Feys 

16h30
Besluit

Fytolicentie

Deze studienamiddag komt in aanmerking als opleiding binnen de fytolicentie. Vergeet je identiteitskaart niet. 

Praktische info

Locatie: HOGENT, Campus Schoonmeersen , Gebouw C, GSCHC.0.125 Auditorium, V. Vaerwyckweg 1, 9000 Gent (auto) / Overwale (voetgangers) (voetgangers ook via Voskenslaan toegang 4)
Zie ook plannetje.

Deelname is gratis maar inschrijven is omwille van praktische redenen noodzakelijk.

logo gefinancierd door EU 16x9_0

Wil je op de hoogte blijven van onze inspanning en adviezen?

Neem contact op

Contact Us