Een duurzaam perspectief: project Hemp2Comp.

In een tijd waar klimaatverandering niet meer te negeren valt zetten wij, samen met onze partners, onze schouders onder het project Hemp2Comp (Hemp to composites).
Dit project richt zicht op de transitie naar een circulaire en duurzame economie, waarbij de focus op hennepvezel ligt.  Een veelbelovende grondstof in de ‘fiber’-categorie.

De kracht van Hennepvezel

Hennep, een gewas met minimale milieu-impact, wordt niet alleen ingezet voor niet-voedingsdoeleinden, maar biedt ook oplossingen voor milieuproblemen zoals PFAS/PFOS-vervuiling.
Met zijn veelbelovende eigenschappen wordt hennepvezel beschouwd als een frontrunner in de categorie “fiber”, waarbij het potentieel ervan nog lang niet volledig benut is.

De hennepvezelketen lokaal verankeren

Het project streeft naar het verankeren van een lokale hennepvezelketen, waarbij de grensregio zich als een centrum voor duurzame materialen positioneert. Hemp2Comp (Hemp to Composites) vertrekt bij de basis, namelijk bij proefvelden waar hennep zal geteeld worden, en methodes om deze te verwerken tot bruikbaar materiaal.

Van proefveld tot afgewerkt product

Hemp2Comp wil producten die momenteel bestaan uit glasvezel/polyester vervangen door koolstof-neutrale en/of volledig biogebaseerde tegenhangers in hennep. Hierbij staat de ontwikkeling van minstens vijf nieuwe biocomposiet producten centraal.  Deze producten, variërend van een laadpaal en raamprofiel tot een uitvaartkist, zullen vervaardigd worden uit lokaal geteelde hennep en biohars.

Meerwaarde in landbouw en samenleving

Het project gaat verder dan louter economische belangen.  In de landbouw wordt een meerwaarde gecreëerd via gewasdiversificatie met het oog op de klimaatverandering.  Het biedt boeren een duurzaam alternatief en draagt bij aan een veerkrachtiger landbouwsysteem.

Samenwerking en kennisdeling

Van hennepteelt tot en met een afgewerkt product. Dit project zet sterk in op samenwerking en kennisdeling met alle betrokken sectoren in de waardeketen.

Een toekomst met hennepvezel

In een tijd waarin de roep om duurzaamheid luider klinkt dan ooit tevoren, biedt Hemp2Comp een voorbeeld van hoe innovatie en samenwerking kunnen leiden tot tastbare verandering. Met hennepvezel als katalysator voor duurzame ontwikkeling, is de weg naar een circulaire economie dichterbij dan ooit.

Projectpartners: Pibo Campus vzw, C-Biotech, Deceunicnk NV, Katholieke Universiteit Leuven, NPSP, Powerstation, Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw, Stad Peer, Avantium Renewable Polymers B.V. Compas Agro BV, Eve Reverse, M Bruijn Consult bv., Plantics Bv, Prince Fibre Tech B.V., Sirris, VVP Composites B.V.

 

Op deze pagina zal alle informatie rond het project gebundeld worden. 

Gefinancierd door de Europese Unie
Provincie Limburg
Wil je op de hoogte blijven van onze projecten?
Graag meer informatie over dit project?

Neem contact op

Contact Us